Om LCHF

LCHF står for Low Carb High Fat - eller Lav Kulhydrat Høj Fedt om du vil. 

Helt basalt drejer det sig om at

  1. Undgå sukker og stivelse - inklusiv sukker fra frugt
  2. Skrue op for fedtet - også det animalske
  3. Spise en masse grøntsager - de der vokser over jorden
  4. Spise kød, fisk, fjerkræ (også fedtkant og skind på kyllingen)
  5. Spise når du er sulten og til du er mæt
  6. Skrue ned for færdigproducerede produkter og hermed undgå unødvendige tilsætningsstoffer

LCHF diæten anvendes i Sverige i behandlingen af diabetes og er udbredt i både Sverige og Norge. Danmark halter desværre stadig en hel del efter. 

Her i landet er LCHF i fremmarch, men der er stadig en del kontroverser forbundet med diæten. Det er vel sådan set naturligt nok...for er vi ikke alle opfostret på principperne bag den konventionelle madpyramide, hvor fedt og protein fylder absolut mindst, mens korn- og stivelsesholdige produkter fylder på det nærmeste alt? Hvor man føler sig skyldig, hvis brødet ikke bliver skrabet, eller for den sags skyld, hvis man har ''rigtigt'' smør i huset fremfor "sund" plantemargarine, og der er en vis præstige i at spise fedtfattigt? 

Herunder finder du først den konventionelle madpyramide, som vi kender den, og dernæst følger LCHF's madpyramide. 


Konventionel Madpyramide


LCHF Madpyramide
(lavet af
Sille Koppel)

Væk er alle kornprodukter, de stivelsesholdige fødevare og ligeledes grøntsager (såsom kartofler og varmebehandlede rodfrugter) tilbage er hovedsageligt grøntsager, der vokser over jorden mens fedt & olier har fået en betydeligt større plads og protein til dels ligeså. Frugt består mestendels af bær.

I det store hele går vi med LCHF ''back to basics'' - tilbage til rødderne, før ager samfundet vandt indpas. 

En af de rigtig fine principper bag diæten er, at man skal spise mindre færdigproduceret mad fyldt med uforståelige ingredienslister proppet med E-numre og unødvendige konserveringsmidler. Og i stedet spise naturlige råvarer - helst af den økologiske slags (og hvis vi taler animalsk protein og fedt, gerne fra den fritgående, græssende slags). 

Samtidig skruer vi op for fedtet - også det animalske...slut med at fravælge skindet på kyllingen, flæskesværene, fedtkanter (hvis man er til den slags), smør og fløde! Altså beholder vi alt det, der smager af noget, og som mætter i lang tid. 

De fleste finder ud af, at man ved at skrue op for fedt og helt ned for kulhydrat, sagtens kan undvære sukker, og at det pludselig ikke er noget afsavn, at sige nej tak til slik eller kage (lavet på hvedemel og sukker). 


Men hvad med resten? Jeg vil ikke skrive side op og side ned om LCHF - for der findes så uendelig megen god og brugbar viden andre steder på nettet, som jeg finder det unødvendigt at gengive. :)

I stedet vil jeg linke til de sider, jeg synes giver det bedste og mest effektive overblik over diæten, principperne og filosofien bag LCHF - og ikke mindst giver svar på en del af de spørgsmål, man som nybegynder på LCHF ofte sidder tilbage med. 

God læselyst!

----------------

Meget mere viden at hente om LCHF
DietDoctor.com er en fantastisk side, der for mig besvarede uendeligt mange af spørgsmål.

Jeg har herunder forsøgt at kategorisere mine spørgsmål og linke til steder, der giver svar: 







Ingen kommentarer:

Send en kommentar