Insulin

Insulin er et hormon, som kroppen selv producerer i bugspytkirtlen. Insulin pumpes ud i kroppen, når vi spiser noget, der får vores blodsukker til at stige, og hjælper til at omdanne mad til energi, som lagres i vævene. 

Insulin er derfor et livsnødvendigt hormon. 

Nogle mennesker er ikke i stand til at producere insulin - eller nok insulin-, og de må derfor få hormonet tilført eller hjælpes til at stimulere deres insulinproduktion via medikamenter. 

Så er der den anden gruppe af mennesker - dem, der producerer for megen insulin fordi deres væv er ophørt med at være følsom overfor insulinet. Kroppen kan derfor ikke mærke, hvornår der er tilført nok insulin, og bugspytkirtlen fortsætter med at pumpe insulin ud længe efter, det er ophørt med at være nødvendigt. Dette mindsker i sidste ende forbrændingen af lagret fedt. 

Denne lille video (amerikansk) forklarer denne sammenhæng umådeligt godt:




Der er derfor en tæt sammenhæng mellem overvægt, en hel række livsstilssygdomme og produktionen af insulin. Insulin kaldes ind imellem for det "fedtlagrende hormon". 

Fødevarer, der får blodsukkeret til at stige er altså de hurtigtoptagelige kulhydrater, og til dels også de langsomtoptagelige. Fedt og fibre hjælper til at gøre kulhydraterne langsommer optagelige, end de ville være i deres ''rene'' tilstand, og mindsker herved behovet for insulin. 

Det er derfor, at LCHF (hvor vi undgår de fødevarer, der trigger blodsukkerstigninger, og øger indtaget af fedt) er så gavnligt for insulinresistente og hvorfor de fleste overvægtige vil kunne tabe sig ved hjælp af kostomlægning til LCHF. 

Læs mere om insulinresistens her

Hvis du gerne vil læse mere om Leptin (som omtales i videoen ovenfor), er her en interessant artikel fra Wikipedia




Ingen kommentarer:

Send en kommentar