lørdag den 16. marts 2013

De gode fedtstoffer...

Det er ingen hemmelighed, at fedt fylder meget, når man spiser efter LCHF principperne. :) 




Det er dog ikke lige meget hvilken type fedt, vi fylder os selv med. 

I gamle dage ville det have heddet sig, at vi skulle sørge for at skære helt ned for det mættede fedt, og holde os til de umættede fedttyper (herunder også margarine) - dog stadig i begrænsede mængder. 
Undskyld...skrev jeg i gamle dage??? Hvor er jeg naiv... Når man slår op på sundhed.dk, anbefaler de stadig at man sparer på fedtet. Især det mættede fedt fra mejeriprodukter og kød. Det samme sker når man slår op på sundhedslex.dk, hvor der findes en uddybende forklaring på, hvilke fedtstoffer de mener, er de sundeste for os. 

Det mættede fedt har i mange - mange! - år været udskældt som værende synderen i forhold til mange livsstilsygdomme. Diabetes 2, forhøjet kolesterol, hjertekarsygdomme, kræft, fedme mm.. 

Jeg skrev "i gamle dage" før da medier, diætister og endda læger i dag begynder at trække i land i forhold til sundhedsfaren ved det mættede fedt. 
Faktisk flyttes fokus nu (langsomt) fra mættet fedt til kulhydrater og Omega 6 som ''the big bad evil''. Det "sjove" er, at det er et gammelt forsøg i Australien, der lige så stille er med til at løfte dynen for det mættede fedt. Læs artiklen her

Mere MUFA & Omega 3 - Mindre Omega 6 - Minus på Transfedt
Men som sagt - selvom mættet fedt er (så godt som) fritaget, så skal vi stadig passe på, hvilke typer fedt vi spiser (ud over det mættede fedt). 

MUFA
MUFA = Monoumættet fedt. MUFA er godt for dig, især hvis du har PCO eller som jeg er insulinresistent. MUFA er nemlig med til at stabilisere dit blodsukker, forbedre insulinfølsomheden og er derved med til, at forebygge de livsstilssygdomme, der følger med en forhøjet insulinproduktion. Samtidig har MUFA også ry for, at kunne sænke taljemålet (!!). Derfor fylder MUFA også meget i bogen "Spis maven flad" af Charlotte Hartvig (en bog som os LCHF'ere sagtens kan finde inspiration i).

Gode kilder til MUFA
Er fx rapsolie, olivenolie, avokado, hellefisk, makrel, æggeblommer, mandler, peanuts, pistacienødder, macadamianødder, cashewnødder, hasselnødder, stenbiderrogn, ål og mayonnaiser lavet på rapsolie. 

Det vigtige Omega 3
Vi skal fokusere på at få en bedre balance i indtaget af omega 3 og omega 6 således, at vi får mere omega 3 i forhold til omega 6. Omega 3 er nemlig bedre (end omega 6) til at sænke inflammation i kroppen, forebygge dieabetes og hjertekarsysgdomme, sænke triglycerid i blodet (farligt kolesterol), modvirke blodpropper og sænke dit blodtryk. 
Læs mere om hvorfor her i iForms artikel om Omega 6. 

Gode kilder til Omega 3
Omega 3 får vi hovedsageligt fra fede fisk (fx sild, ål, hellefisk, makrel, laks mm.), men findes også i valnødder, hørfrø(olie) og rapsolie. 

Omega 6 gemmer sig mange steder
Naturlige kilder til Omega 6 er fx. Soja-, Majs-, Solsikke og Vindruekerneolie, men findes også skjult i mange færdigproducerede produkter, såsom Chips, brød, kiks, købe-dressinger, margarine, remoulade, mayonnaise-produkter og andre varer, hvor der på varedeklarationen står "Vegetabilsk fedt". 

Her er vi jo heldige - os på LCHF. :) 
For det er nemt at undgå de naturlige omega 6 olier (vi kan jo bare vælge ikke at købe dem). Og de skjulte kilder kommer vi som oftest helt uden om, da vi undgår færdigproduceret mad. Dog skal vi passe på med de færdigproducerede mayonnaise-produkter. 
Læs på varedeklarationen inden du vælger hvilken mayonnaise, du ønsker at købe (fx fik jeg lige elimineret min elskede Hellmann's Real Mayonnaise, da den er lavet på Sojaolie (som i øvrigt er den mest anvendte olie i den Amerikanske madindustri!)).
Note af 17. marts 2013: Det viser sig, at Hellmann's Real Mayonnaise kun indeholder Sojaolie i USA - IKKE i Danmark! Her bruges Rapsolie. (Se evt. kommentarerne til dette indlæg, hvor Marianne har været så sød at rette mig). :)  


Vælg dine olier med omhu, næste gang du handler.  


2 kommentarer:

  1. Den Hellmanns Real Mayo jeg købte i går er med rapsolie og æg fra fritgående høns, så det forstår jeg ikke helt?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marianne.
      Gud det er da også rigtigt! TAK! :D
      Jeg gjorde den fejl, at slå op på Hellmann's egen webside (http://www.hellmanns.com/product/detail/97847/real-mayonnaise) for at se varedeklarationen - her anvender de Sojaolie! Måske fordi websiden er henvendt det amerikanske marked, hvor de anvender andre typer olier i deres produkter, end de gør i Europa?
      Yay - du har lige reddet min dag! ;)
      ....retter det til i mit indlæg.

      Slet